Orbital oplever vækst


 

Orbital A/S’ oprindelige forretningsområde er elektronik og styringssystemer til vindmøller. I rollen som underleverandør har virksomheden formået at udvikle et avanceret styringssystem og en innovativ overvågningsløsning, der opsamler og analyserer data fra vindmøllerne. Det andet forretningsområde er industri automation, hvor kunderne efterspørger automation og styringer til maskiner og procesanlæg.

”Orbital er inde i en positiv udvikling. Vores produktion af vindmølle komponenter er øget og vi har etableret tættere partnerskaber med nøglekunder. Samtidig har vi formået at opbygge en automationsafdeling, der leverer industri automation til forskellige brancher. Når det går godt for vores kunder, går det også godt for os. Den vækst vi har oplevet de sidste par år, gør, at vi er i fuld gang med at trimme interne forretningsgange og sikre vi har de rette kompetencer i organisationen, så vi kan bruge endnu mere tid på opgaver, der skaber værdi for kunderne”, forklarer adm. direktør Niels Hansen.

Nye komponenter til vindmøller

De seneste år har Orbital fokuseret på udvikling af nye produkter. Den specialistviden der er blandt medarbejderne, udgør fundamentet for produktudviklingen. I dag består sortimentet af ca. 35 forskellige komponenter til vindmølleindustrien. Kerneproduktet er den 5. generation af kontrolenheder til styring af vindmøller. Derudover har Orbital udviklet en software løsning til at overvåge og kontrollere møllerne fra smartphone. Kunderne i vindsektoren består af danske og udenlandske vindmølleproducenter og servicevirksomheder. Blandt de danske kunder er Skjern virksomheden Solid Wind Power, der har stor succes med produktion af husstandsvindmøller.

Opbygning af en automationsafdeling

Orbitals automationsafdeling blev oprustet i 2016. Den omfattende viden om elektronik, styringssystemer og dataopsamling fra vindsektoren, bruger virksomheden til at udvikle nye og innovative automationsløsninger til bl.a. maskinbyggere og procesanlæg. Behovet er styretavler der kan optimere produktionsprocesser, synliggøre afbrydelser og automatisere arbejdsrutiner og tungt manuelt arbejde. Efterspørgslen fra markedet er stigende og i januar 2018 har Orbital oprustet automationsafdelingen med yderligere en el-konstruktør.

Tredobling i antallet af medarbejdere

Mens lønningslisten for få år siden talte 7 medarbejdere, er den i dag oppe på 21. Sammensætningen af medarbejdere er bred, både i forhold til alder, anciennitet og uddannelse. Aldersmæssigt spænder de ansatte fra en lærling på 23 til en efterlønner på 70. Flere af medarbejderne har over 20 års anciennitet. Uddannelsesmæssigt har en stor del af medarbejderne en teknisk uddannelse som ingeniør, maskinmester, el-installatør eller elektriker.